HAR DU ONDT I RYGGEN?

HVAD KAN DU SELV GØRE VED AKUTTE RYGSMERTER?

Har du oplevet pludselige rygsmerter, uden at kunne forklare hvordan de er kommet? Det første du skal vide når du får ondt i ryggen, er at det i langt de fleste tilfælde er helt ufarligt. Oftest er der tale om det vi kalder ”Uspecifikke rygsmerter”. Er du selv i tvivl om det er noget mere alvorligt, anbefaler vi selvfølgelig at du søger råd hos en fysioterapeut eller egen læge.

Herunder vil vi give dig nogle korte anbefalinger til hvordan du selv skal ”behandle” din ryg, ved akutte rygsmerter.

  • ​Oprethold dit normale aktivitetsniveau, så vidt det er muligt. Din ryg er stærk! Den skal bruges og holdes aktiv. Ofte har du mest lyst til at ligge på sofaen eller i sengen, men her vil du ikke hjælpe dig selv. Gør de ting du plejer, så ryggen bliver holdt aktiv.
  • Gå nogle ture, igen for at holde ryggen i gang. Her kan du med fordel overdrive dine armsving, så du øger rotationen i ryggen. Ser du lidt sjov ud imens? Ja, men så giver du smil på læben til andre og det er også sundt.
  • Brugen af smertestillende (Paracetamol, som Panodil, pamol og lignende, samt NSAID, ibuprofen, ipren og lignende) har ikke den store effekt på den lange bane. Vi anbefaler derfor at du holder det til et minimum, og primært bruger det i forbindelse med at skulle være aktiv, hvis det er nødvendigt.

Får ryggen det ikke bedre, kan du med fordel bestille en tid hos din fysioterapeut, som kan hjælpe med at supplere ovenstående med:​​
​​ Superviseret træning – Så du får styrket ryggen, de steder hvor der er behov for det.
Evt. manuel behandling, som led mobilisering og lignende.

Skal vi hjælpe dig med dine rygsmerter, kan du booke en tid herunder:​

BOOK HER

OVERSIGT OVER ARTIKLER

Nedenfor kan du vælge mellem vores artikler. Klik på den, du har lyst til at læse.